G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,92
GBP40,63
BIST9.716,77
GR. ALTIN2.433,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

ABD’nin hedefindeki son Çinli: SMIC

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin hedefindeki son Çinli: SMIC / Haberin Peşinde Urfa

Amerika Birleşik Devletleri, ticaret savaşına giriştiği Çinli şirketlere karşı hız kesmeden adımlar atmaya devam ediyor. Huawei, ByteDance ve WeChat’in ardından sıra çip üreticisi SMIC’ye geldi. Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, SMIC’nin kara liste olarak da adlandırılan Varlık Listesi’ne eklenmesini gerektirecek bir durum olup olmadığını araştırdıklarını söyledi. 

ABD’nin Çinli teknoloji şirketlerine karşı başlattığı savaş tüm hızıyla sürüyor. Huawei, ByteDance (TikTok) ve WeChat’in ardından hedefte bu kez Çin’in en büyük çip üreticisi Seminconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) var. CNBC’de yer alan habere göre, Trump hükümeti ile Savunma Bakanlığı, SMIC’yi Varlık Listesi’ne almayı planlıyor.

TİCARET SAVAŞINI İYİCE TIRMANDIRACAK

Kara liste olarak da adlandırılan Varlık Listesi’ne giren şirketlere karşı ihracat kısıtlaması getiriliyor. Bu firmaların ABD’de üretilen bazı mallara erişimi zorlaşıyor.

KAPSAMLI ŞEKİLDE İNCELENECEK
Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü konuyla ilgili olarak, “Savunma Bakanlığı şu anda SMIC’nin Ticaret Bakanlığı Varlık Listesi’ne alınmasının gerekli olup olmadığını araştırıyor. Bu gerçekleşirse, SMIC’ye yapılan bütün ihracatlar daha kapsamlı bir şekilde incelenecek” diye konuştu.

ABD’nin bu adımı atması halinde Çin ile giriştiği ticaret savaşını iyice tırmandıracağı yorumları yapılıyor.

SMIC, Çin’in yerel yarı iletken endüstrisini güçlendirme stratejisinin en önemli unsurlarından biri konumunda. Şirketin Varlık Listesi’ne alınması, SMIC’ye yonga üretim teknolojisi satan ABD firmalarını da etkileyecek.

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un sahibi olan Çinli teknoloji şirketi ByteDance’i hedef almıştı. Trump imzaladığı bir kararname ile Çinli şirketin ABD’deki varlıklarını satması için 90 gün süre tanımıştı.

275’TEN FAZLA ÇİNLİ ŞİRKET VARLIK LİSTESİ’NDE

ABD’nin Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşı sonrası 275’ten fazla Çinli şirket Varlık Listesi’ne alınmış durumda. ABD kısa bir süre önce, ticaret savaşından en fazla etkilenen firma olan Huawei’ye karşı yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını açıklamıştı. Buna göre Huawei’nin özel bir lisans almadan yarı iletkenlere ulaşması engellenecek.

SMIC de Huawei için üretim yapan başlıca şirketlerden biri. ABD, Çin Hükümeti’ne veri sağladığını öne sürerek Huawei’ye karşı casusluk suçlaması yöneltmişti.

Trump, müttefik ülkelere de bu şirketle iş yapmamaları için baskı uyguluyor. Şirketin kurucusunun kızı ve CFO’su olan Ming Vancou, 1 Aralık 2018’de Kanada’nın Vancouver Eyaleti’nde, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutuklanmıştı.

SIRA ÇİNLİ BULUT TEKNOLOJİ FİRMALARINA GELEBİLİR

Donald Trump, Huawei’nin ardından geçtiğimiz aylarda Çinli sosyal medya platformu TikTok’un ABD bölümünün ülkesinden bir şirkete satılması için 15 Eylül’e kadar süre vermişti. Trump ayrıca imzaladığı bir kararname ile ByteDance ve WeChat’e yönelik yasak getirmişti. Trump’ın bir sonraki hedefinin ise Çinli bulut teknoloji şirketleri olacağı öne sürülüyor.

ABD’nin hedefindeki son Çinli: SMIC

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!