G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

ABD’li enerji şirketlerinin Türkiye ilgisi dikkat çekiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’li enerji şirketlerinin Türkiye ilgisi dikkat çekiyor / Haberin Peşinde Urfa

2010 yılında Karadeniz’de sondaj çalışmaları yapan ABD merkezli petrol devi Chevron 2013 yılında bir keşif yapamadan bölgeyi terk etti. Şirket kuyu açmadığı için üstüne 100 milyon dolar da ceza öderken ABD’li enerji şirketlerinin Türkiye’ye ilgisi bununla sınırlı değil. Teksas merkezli Schlumberger 2018 yılının sonunda imzalanan anlaşma sonucu Fatih sondaj gemisine teknik destek vermişti. 

Türkiye geçen Cuma gününden bu yana Zonguldak açıklarındaki Sakarya Havzası’nda bulunan doğalgaz sahasını konuşuyor. 320 milyar metreküp gaz varlığı olan sahadaki net rezerv miktarı henüz bilinmezken 2010 yılında ABD’li Chevron TPAO ile birlikte Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arayışına başlamıştı.

ABD’Lİ CHEVRON SİSMİK ARAŞTIRMA YAPTI

Şimdiki Tuna-1 bölgesi civarında yapılan sondaj çalışmaları 2013 yılına kadar sürdü. Chevron bölgede herhangi bir kaynak bulamadığı için bölgedeki faaliyetlerini sonlandırdı.

2010 yılında proje dosyasında yer alan açıklamada, “Eğer kuyu açma çalışmaları başarılı olursa üç boyutlu sismik görüntüler de alınacak. 2012 yılında kuyu çalışmalarına başlanacak” ifadesi yer alıyordu. Chevron çıkarılacak olan doğal kaynağın nakliyesi ve boru hatları için de çalışmalar yapmak istiyordu.

Dönemin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’de daha önce Exxon Mobil, Petrobras gibi şirketlerle de arama anlaşmaları yapıldığını açıklamıştı.

Chevron yılda 180 milyar doların üzerinde ciroya sahip bir şirket./Fotoğraf: Reuters

YENİ KUYU AÇMADIĞI İÇİN CEZA ÖDEDİ

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız daha sonradan Chevron’un Türkiye’ye 100 milyon dolar ceza ödediğini açıklamıştı.

SCHLUMBERGER FATİH İLE ÇALIŞTI

ABD, Teksas merkezli Schlumberger ile TPAO arasında 2018 yılının Ekim ayında Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları için bir sözleşme imzalandı. 15 milyon dolar tutarındaki sözleşme karşılığı Schlumberger Fatih’e teknik destek sağladı ve sondaj çalışmalarında hizmet verdi.

Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı Necdet Pamir

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi ve Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı Necdet Pamir geçen günlerde Habertürk’te katıldığı canlı yayında sondaj hizmetleri için Schlumberger ile çalışmalar yapıldığını Fatih ekibinin Schlumberger’den hizmet aldığını vurgulamıştı.

ABD’li enerji şirketlerinin Türkiye ilgisi dikkat çekiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!