Sabah stratejisi / Haberin Peşinde Urfa
Cuma günü ABD’den açıklanan tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirken bir önceki aya göre gerilmeye işaret etti. J
Cuma günü ABD’den açıklanan tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirken bir önceki aya göre gerilmeye işaret etti. Jackson Hole’da Powell’ın şahin tondaki açıklamaları ile Avrupa’daki enerji krizi öncülüğünde risk iştahı negatifti. ABD’de Dow Jones’da haftalık geri çekilme %3 olurken S&P 500 %3,3 düşüşle haftayı kapattı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise bir önceki haftaya göre %4,2 gerileme kaydetti. Avrupa’da da piyasalar genel olarak satışlar hakimdi. Alman DAX endeksi %0,6’lık haftalık yükseliş kaydetti. İngiltere’de ise FTSE haftalık olarak %2 geriledi. Dolar endeksi (DXY) haftayı %0,7’lik artışla 109,6’dan kapattı. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 olumlu ayrıştı, 3.229 seviyesine kadar yükseliş kaydeden endekste kapanış 3.223 seviyesinden gerçekleşti ve haftalık %2,4 yükseliş kaydedilmiş oldu. Bankacılık hisseleri ile THY ve Petkim hisselerinde yükseliş endekse katkıda ön plandaydı. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri hafif artıda seyrediyor. Hang Seng %1,5’e yakın düşüşte, Nikkei ve Shanghai Composite ise yatay. Avrupa vadelileri ise enerji krizinin daha da derinleşmesiyle sert satışlar gözleniyor. Yurtiçinde Avrupa vadelilerindeki olumsuz görüntüye de paralel yataya yakın satıcılı bir açılış bekliyoruz. Veri tarafında bugün ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. ABD’de ise borsalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de ağustos ayında tarım dışı istihdamı artışı 526 bin kişi seviyesinden 315 bin kişi seviyesine gerilemesine karşın beklentilerin (300 bin kişi) hafif üzerinde gerçekleşti. Öncesinde açıklanan ağustos ayı ADP özel sektör istihdam artışı da, 270 binden 132 bin kişi seviyesine gerilemişti. Bu kapsamda, ağustos ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve ADP özel sektör istihdam verileri, daha ılımlı bir istihdam artışı hızına doğru bir yönelim olduğuna işaret etti ve Fed’in ekonomide yumuşak iniş beklentilerini destekledi. Bu kapsamda, tarım dışı istihdam verisi beklentilere yakın gelirken eylüldeki 75 baz puanlık beklentiyi değiştirmeyecek bir veri olmakla birlikte, verinin detayları agresif faiz artırımı beklentilerini de zayıflatmakta. İşsizlik oranı ağustos ayında yatay seyretme beklentilerine karşın Şubat 2020’den bu yana en düşük seviye olan %3,5’ten %3,7’ye yükseldi. İşsizlik oranındaki artışta iş gücü piyasasına dönüşün etkili olduğu gözlenmekte ve bu durum olumlu olarak değerlendirilmekte. Öte yandan, enflasyon için gösterge olan ortalama saatlik kazançlardaki, yani ücretlerdeki artış hızı da yavaşladı. Ücretlerdeki artış hızı ağustosta aylık bazda %0,5’ten %0,3’e gerileyerek beklentilerin üzerinde yavaşlarken, yıllık ise %5,2 seviyesinde yatay seyretti. Özellikle iş gücü arzındaki artış, ücret artışını ve dolayısıyla enflasyonu ılımlı hale getirmeye ve hedeflenen yumuşak inişi gerçekleştirmeye yardımcı olabilecektir. Söz konusu istihdam verilerinin ardından, Fed’in eylül ayı toplantısında faiz artış hızını şekillendirmesi açısından ağustos ayı enflasyon verileri de yakından izlenecektir.
Yurt içinde ise, Türkiye ekonomisinin 2023-2025 yılları arası dönemine ilişkin hedeflerini kapsayan yeni Orta Vadeli Program (OVP) dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 2022 ve 2023 yılları büyüme hedefi %5 seviyesinde, 2024 ve 2025 yılları büyüme hedefi ise %5,5 seviyesinde belirlendi. Kişi başı milli gelirin ise bu yıl sonunda 9.485 USD seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmekte.
- TÜFE hedeflerinin ise, 2022 yılı için %65 seviyesinde belirlendiği gözlenirken, enflasyonun 2025 yılının sonunda tek haneli seviyelere gerilemesi hedeflenmekte.
- İşsizlik oranına bakıldığında ise program boyunca kademeli düşüş öngörülmekte. OVP’de bu yıl genelinde güçlü istihdam artışının, iş gücüne katılım ve nüfus artışı etkilerine baskın gelmesiyle işsizlik oranının gerilemesinin beklendiği vurgulanmakta.
- Dış ticaret tarafına bakıldığında ise, ihracat hedefinin bu yıl sonu için 255 milyar USD olarak belirlendiği görülmekte. Dış ticaret açığının ise bu yıl 105 milyar USD’ye yükselmesinin ardından, 2023’te 80 milyar USD’ye gerilemesi öngörülmekte.
- Diğer yandan, turizm gelirlerinin bu yıl 34 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
- Ayrıca OVP’de yıllık cari işlemler açığının bu yıl 47,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, cari açığın 2023’te 22 milyar USD’ye gerilemesi bekleniyor. Yılık cari açık/GSYH oranının ise bu yıl %5,9 seviyesine ulaşmasının ardından, 2023’te %2,5 seviyesine iyileşmesi öngörülmekte.
- Öte yandan, program döneminde bütçe disiplininin sürdürülerek kamu açıklarının tedrici olarak azaltılmasının ve mali yapının daha da güçlendirilmesinin temel amaç olduğu vurgulanmakta. Bu kapsamda, Merkezi Yönetim bütçe açığı/GSYH oranının bu yıl %3,4 ve 2023’te ise %3,5 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, 2024’te %2,5 ve 2025’te ise %1,5 seviyesine kadar gerilemesi öngörülmekte. Faiz dışı denge/GSYH oranının da 2024 yılından itibaren fazlaya geçmesi beklenmekte.
Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri yayınlandı. Buna göre, ağustos ayında ihracat aylık %15 artışla 21,3 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aylık %11,6 artışla 32,6 milyar USD seviyesine ulaştı. Böylece, temmuzdaki iş günü kayıplarının da etkisiyle düşüş kaydeden ihracat, ağustosta 21,3 milyar USD ile 2022 yılının ortalamasının üzerinde güçlü bir toparlanma sergiledi, ithalat da 32,6 milyar USD ile rekor seviyede gerçekleşirken dış ticaret açığı da 11,3 milyar USD ile rekor seviyede. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ağustosta ihracat 250,8 milyar USD’ye, ithalat ise 340,6 milyar USD’ye ve dış ticaret açığı da 89,9 milyar USD’ye yükseldi.
- Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %13,1 artarken, artan enerji ve altın ithalatının etkisiyle ithalat %40,8 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı %81,4’ten %65,4’e gerilerken, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %96,6’dan %82,7’ye geriledi.
- Fasıllar bazında bakıldığında, ağustosta enerji ithalatı aylık %12,7 artışla 8,7 milyar USD seviyesine yükseldi ve yaz mevsimi olmasına rağmen ocak ayındaki rekorunun hemen altında gerçekleşti. Ayrıca kıymetli taşlar ve altın ithalatı ağustosta aylık %33,9 oranında güçlü artış sergileyerek 2,7 milyar USD ile Eylül 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde. Son iki aydır kıymetli taşlar ve altın ithalatının aylık %30’un üzerinde arttığı görülmekte.
- Ayrıca Avrupa Birliği geneline ihracat ağustosta aylık %8,4, AB dışı diğer ülkelere ihracat ise aylık bazda %19,4 artış kaydetti. AB dışı diğer ülkelerin detaylarına bakıldığında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine ihracatın en yüksek seviyesinde olduğu görülürken, ülkeler bazında da Rusya’ya ihracatın aylık rekor seviyeye ulaştığı gözlenmekte.
- Geniş ekonomik gruplara göre baktığımızda ağustosta ithalatta alt grupların tümünde aylık artışlar gözlenmekte. Bu kapsamda, ağustosta aylık bazda ara malı ithalatı %10,2, yatırım malları ithalatı %13,9 ve tüketim malları ithalatı ise %21,6 arttı.
Bunun yanında, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından yayınlanan verilere göre otomotiv sektörü satışları temmuz ayında aylık %35,3 oranında düşüşün ardından ağustos ayında aylık %7,4 oranında düşüş kaydederek düşüşünü ikinci aya taşıdı. Ağustos ayında toplam otomotiv sektörü satışlarındaki aylık düşüşte, yerli üretim taşıt satışlarındaki düşüşün (%26,6 düşüş) belirleyici olduğu görülmekte. Buna karşın, ithal taşıt satışlarının ise ağustosta %10 artışla kısmi toparlandığı görülüyor. Öte yandan, toplam taşıt satışlarının 48.336 adet ile ağustos ayları ortalamasının (55.276 adet) belirgin altında kaldığı gözlenmekte.
Bu haftaki veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, yarın ekonomik faaliyetlerin seyrine ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global hizmet PMI nihai verisi ve ISM imalat dışı PMI endeksi verisi takip edilecek. Ağustos ayı S&P Global hizmet öncü PMI, 47,3’ten 44,1’e gerileyerek hizmet sektöründe daralmanın hızlandığına işaret etmişti. Ayrıca çarşamba günü, temmuz ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Haziran ayında dış ticaret açığı, ihracatın rekor seviyeye ulaşması ve artan fiyatlar ve yavaşlayan iç talebin ithalatı baskı altında bırakmasının etkisiyle 79,6 milyar USD’ye gerileyerek düşüşünü sürdürmüştü. Bunun yanında, istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. 27 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 237 bin kişiden 232 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte. Bunun yanında, Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu çarşamba günü yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek. Diğer yandan, başta perşembe günü Fed Başkanı Powell ve çarşamba günü Fed Başkan Yardımcısı Brainard olmak üzere, bu hafta Fed üyelerinin gerçekleştireceği konuşmalar da ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin beklentiler ve Fed’in para politikasına ve faiz artış hızına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecektir.
- Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması olacak. ECB, temmuz ayındaki toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan ile beklentilerin (25 baz puan artış) üzerinde artırmıştı. Karar metninde, “kademeli faiz artışı” ifadesi çıkarılırken, sonraki faiz artışlarının büyüklüğüne toplantıdan toplantıya karar verileceği ve gelecek toplantılarda daha fazla sıkılaştırmanın uygun olduğu belirtilmişti. Diğer yandan ECB’nin toplantısında, bölgede tahvil faizleri yükselen bölge üye ülkeleri üzerindeki olumsuz etkileri sınırlama ve bölgede tahvil faizlerindeki ayrışmayı önlemeye yönelik yeni aracı olan “Aktarım Koruma Aracı (Transmission Protection Instrument-TPI)” da oybirliği ile onaylanmıştı. Euro Bölgesi’nde enflasyonun ağustosta yeni rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte son günlerde şahin duruş sergileyen ECB üyelerinin sayısında artış gözlenmekte ve söz konusu üyeler ECB’nin bu haftaki toplantısında 75 baz puanlık faiz artışını desteklemekte. Piyasa katılımcılarının büyük bir kısmı da ECB’nin bu haftaki toplantısında faizleri 75 baz puan artırmasını bekliyor. Ayrıca Avrupa genelinde de yavaşlayan bölge ekonomisi ve yükselen enflasyon ortamında son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ağustos ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verileri bugün izlenecek. Hizmet PMI’lar, ağustosta öncü verilere göre Almanya’da daralma bölgesinde kalmaya devam ederken, diğer ülkelerde ise büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü, ancak Almanya’da hizmet sektöründe daralma hızının arttığına, diğer ülkelerde ise büyüme hızlarının yavaşladığına işaret etmişti. Ayrıca bugün Euro Bölgesi’nde eylül ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi takip edilecek. Bunun yanında, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak yarın temmuz ayı fabrika siparişleri ve çarşamba günü ise sanayi üretimi verileri takip edilecek. Temmuz ayında Almanya’da fabrika siparişleri ve sanayi üretiminin, enflasyonist baskılar, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, enerji arz güvenliğine ilişkin artan endişeler ve zayıf küresel görünümün etkisiyle aylık bazda düşüş kaydetmesi bekleniyor. Diğer yandan, bugün Euro Bölgesi’nde iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı perakende satışlar verisi takip edilecek. Perakende satışlar verisi ile artan enflasyonist baskıların tüketici harcamaları üzerindeki olumsuz etkisi izlenecektir. Öte yandan, çarşamba günü Euro Bölgesi’nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verisi açıklanacak. Bölge ekonomisi ikinci çeyrekte büyüme kaydetse de, Rusya ve Ukrayna savaşının devam eden etkilerinin yanında artan enflasyonist baskılar, tüketici güveninin rekor düşük seviyelere gelmesi, Rusya kaynaklı enerji arz tedarikine yönelik artan endişeler ve ECB’nin faiz artırımlarına başlamasının da etkisiyle özellikle yılın ikinci yarısına yönelik resesyon endişeleri artmakta.
- Asya tarafında ise, cuma günü küresel enflasyonun seyrine yönelik de sinyal verecek olan Çin’de ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Çin’de temmuz ayında TÜFE gıda fiyatlarının etkisiyle 2 yılın en yüksek seviyesi olan %2,7’ye hızlanmıştı. Bununla birlikte enerji ve gıdayı dışlayan çekirdek enflasyon yıllık %1 seviyesinden %0,8 seviyesine gerileyerek tüketici talebindeki zayıflığın sürdüğünü göstermişti. Temmuzda emtia fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle ÜFE de yıllık %4,2’ye yavaşlamıştı. Ağustosta ise yıllık bazda TÜFE’nin %2,8’e hafif yükselmesi ve ÜFE’nin ise zayıflayan talep ve emtia fiyatlarındaki gevşemenin sürmesiyle yıllık bazda %3,2’ye gerilemesi bekleniyor. Ayrıca çarşamba günü küresel ticaretin seyrine ilişkin bilgi sunacak olan ağustos ayı Çin dış ticaret verileri de yakından izlenecek. Çin’de temmuzda ihracattaki hızlanma haziran ayından itibaren salgın kısıtlamalarının gevşetilmesiyle tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesinin olumlu etkilerini yansıtırken, ithalattaki zayıf seyir ise iç talebin halen tam olarak toparlanamadığına ve özellikle ülkede devam eden gayrimenkul sektöründeki borç krizinin iç talebi olumsuz etkilediğine işaret etmişti. Ağustos ayında ise Çin’de artan koronavirüs vakaları nedeniyle bazı şehirlerde kısıtlayıcı tedbirler artırılmış ve karantinalar uygulanmıştı. Bu gelişmelerin etkisiyle ağustosta yıllık bazda ihracatın ve ithalatın artış hızlarının gerilemesi bekleniyor. Çin hükümeti ise, ağustosta sıfır Covid politikası kapsamında uygulanan salgın kısıtlamaları, gayrimenkul sektöründeki borç krizi ve ülkedeki elektrik kesintileri nedeniyle yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak ve büyüme hedeflerini yakalayabilmek amacıyla faiz indirimlerine gitmiş ve yeni destek paketi açıklamıştı.
- Ayrıca yarın Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Banka, geçen ayki toplantısında politika faizini 50 baz puanlık artışla %1,85 seviyesine yükseltmişti ve böylece mayıs ayından bu yana dördüncü kez faiz artışı gerçekleştirmişti. Banka’nın bu haftaki toplantıda politika faizini %2,35 seviyesine çekmesi bekleniyor.
- Öte yandan, çarşamba günü Kanada Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Banka temmuzdaki toplantısında, artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faiz oranını 100 baz puan artışla beklentilerin (75 baz puan) üzerinde artırarak %2,50 seviyesine yükseltmişti ve böylece art arda dördüncü faiz artırımını gerçekleştirmişti. Banka’nın, bu haftaki toplantısında politika faizini %3,25 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.
- Bunun yanında, bugün OPEC+ Grubu toplantısı takip edilecek. Grubun bugünkü toplantısında eylül ayı sonrasındaki döneme ilişkin petrol üretim politikası görüşülecek, üretim kısıntısına gidilip gidilmeyeceği konusu değerlendirilecek.
Yurt içinde ise, bugün ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verileri, yarın reel efektif döviz kuru endeksi, çarşamba günü Hazine nakit dengesi verisi ve perşembe günü DHMİ uçuş istatistikleri takip edilecek.
- Temmuz ayında TÜFE, aylık %2,37 artmış, yıllık bazda %78,62’den %79,60’a yükselmişti. Aylık TÜFE’deki artış, Ekim 2021’den bu yana en düşük artış olurken enerji kalemindeki (akaryakıt fiyatları) belirgin düşüş bu duruma gerekçe oluşturmuştu. ÜFE ise aylık %5,17 artışla bir önceki aya göre artış hızını görece yavaşlatmıştı ve yıllık bazda %138,31’den %144,61’e yükselmişti. ÜFE’deki yükselişin sürmesi TÜFE üzerindeki maliyet baskısının devam ettiğine işaret etmekteydi. Bloomberg Anketi’ne göre ağustosta TÜFE’nin, aylık medyan %2 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %81,10 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
- TCMB tarafından yayınlanan reel efektif döviz kuru endeksi, iki aylık düşüşün ardından temmuz ayında aylık %1,8 artışla 54,01’e yükselerek kısmi toparlanma kaydetmişti.
- Bütçe dengesi öncesi izlediğimiz temmuz ayına ilişkin Hazine nakit dengesi, aylık 92,8 milyar TL açık vermişti. Temmuz ayında 12 aylık kümülatif nakit açığı 72,8 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %0,9’a yükselmişti. Faiz dışı denge ise temmuz ayında 77,5 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı fazla 150,6 milyar TL’den 119,5 milyar TL’ye gerilemişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ağustos-ekim dönemi iç borçlanma stratejisinde ağustos ayı iç borçlanma hedefi 69,2 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine ağustos ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin üzerinde 80 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve ağustos ayında iç borç anapara ödemesinin 69,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 10,7 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine ağustos ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmedi, dış borç anapara ödemesinin ise 2,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 2,3 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin ağustos ayında toplamda yaklaşık 8,4 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Ağustos ayında Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 42,7 milyar TL tutarında arttığını görmekteyiz. Bu açıdan ağustos ayında Hazine nakit dengesinin fazla verebileceğini değerlendirmekteyiz.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistiklerinin öncüsü olan DHMİ dış hat yolcu sayısında temmuz ayında aylık %24,8 artışla güçlü seyrin sürdüğü gözlenirken, yıllık bazda artış hızı ise geçen yılın haziran ayından itibaren salgın kısıtlamalarının gevşetilmesinin etkisiyle %147,8’den %58,5’e yavaşlamıştı. Nitekim Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmdeki güçlü görünümün etkisiyle bu yıla ilişkin hedeflerini, 47 milyon turist ve 37 milyar dolar gelire çıkardıklarını belirtmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Özbekistan’ın Khorezm bölgesinde yer alan doğalgaz çevirim santralinin kurulu gücü 128 MW’a ulaşmıştır. 12 MW’lık buhar türbini ile 18 MW’lık ilave yatırımın Ekim ayı içerisinde tamamlanması ve santralin 158 MW’a ulaşmasının hedeflendiği açıklanmıştır.
Vestel (VESTL, Nötr): Vestel, IFA Berlin’de ABD merkezli Xperi Holding ile iş birliği anlaşması imzalandı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Vestel ve Xperi Holding arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Xperi iştiraklerinden TİVo, Vestel’in ürettiği televizyonlarıyla kullanıcıya sunulacak. Kullanıcıya kullanım kolaylığı ve birbirinden farklı binlerce içeriğe erişim imkanı sunan platformun yer aldığı akıllı TV’ler, 2023’de Avrupa’da satışa sunulmasının hemen ardından Türkiye’ye gelecek. Anlaşmaya göre ABD merkezli Xperi Holding çatısı altında faaliyet gösteren TİVo, Vestel’in Avrupa’da satışa sunduğu akıllı televizyonlara entegre edilecek. İzleyiciye yeni bir televizyon deneyimi vadeden, ilgi alanlarına göre binlerce içeriği barındıran, canlı etkileşim imkanı sunan yeni nesil içerik platformu TİVo, Vestel’in Avrupa’daki TV satış gücüne katkı sağlayacak. Kaynak: AA
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları (THY), Rusya’nın saldırıları nedeniyle Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlara kapatılması üzerine Yekaterinburg, Minsk, Soçi, Ukrayna ve Rostov için aldığı seferleri durdurma kararını uzattı. THY’nin sosyal medya hesaplarından yapılan bilgilendirmede, “31 Ekim 2022 (dahil) tarihine kadar Yekaterinburg, Minsk, Soçi, Ukrayna, Rostov çıkışlı/varışlı uçuşlarımız iptal edilmiştir. Değişiklik ve iade işlemlerinizi acentenizden, web sitemizden ya da 0 850 333 0 849 numaralı çağrı merkezimizden tamamlayabilirsiniz.” bilgisine yer verildi. Kaynak: AA
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında VKING.E payları 05/09/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/10/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında TSKB.E paylarında 05/09/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/10/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
Ticaret: Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde yaklaşık 18 milyon ile üniversite düzeyinde de 8 milyon öğrencinin okulların açılmasını beklediğini, bu yıl eğitimi doğrudan veya dolaylı ilgilendiren alışverişten 40 milyar lira civarında ciro tahmin edildiğini bildirdi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Fenerbahçe Spor Kulübü (FENER): Fenerbahçe, profesyonel futbolcu Michy Batshuayi-Atunga’nın transferi konusunda kulübü ve kendisi ile anlaşmaya varmıştır. Chelsea FC kulübüne toplam transfer bedeli olarak 3.500.000 Avro ödenecek olup, futbolcuya 2022-2023 sezonu için 3.000.000 Avro,2023-2024 sezonu için 3.000.000 Avro ve 2024-2025 sezounu opsiyonlu olmak üzere 3.000.000 Avro ödenecektir.
Gersan Elektrik Sanayi (GEREL): Şirket ile Ankara’da yerleşik Full Elektrikli Araçlar Şarj Ağı İstasyonları İşletmeciliği Enerji Tic. Ve San. A.Ş. arasında, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında kullanılmak üzere “Şarj İstasyonları ve Yazılım Sistemleri’ni” içeren ürünlerinin imalat ve satışına yönelik olarak 12,7mn TL + KDV tutarında “İmalat-Satış Sözleşmesi” imzalanmıştır.
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş., Irak’ta yerleşik bir firma ile ”Orta Gerilim Anahtarlama Ürünleri ve Yedek Malzemeleri” satışına yönelik sözleşme imzalamıştır. Sözleşme bedeli 5.3 milyon USD’dir. (Güncel USD/TL kuru ile sözleşme bedeli 96.5 mn TL’dir.)
İzmir Demir Çelik (IZMDC): Uzun Çelik Ürünleri (Nervürlü İnşaat Demiri) pazarında yaşanan dönemsel daralma neticesinde ilgili ürün talebinde azalma yaşanmaktadır. Artan üretim maliyetleri ve ekonomik koşullar gereği, kaynakların daha etkin, verimli kullanılması ve olası maliyet zararlarını önlemek amacıyla; Çelikhane bölümünde üretime geçici olarak bir vardiya ara verilerek üretimi iki vardiyaya, Çubuk Haddehanesi bölümünde ise üretime geçici olarak iki vardiya ara verilerek üretim bir vardiyaya düşürülmüştür. Haddehane tesisinde üretim normal düzeninde devam edecektir. Alınan bu aksiyonlar geçici olup, operasyonlarının devamlılığını teminen Uzun Çelik Ürünleri (Nervürlü İnşaat Demiri) pazarında yaşanacak gelişmeler, üretim maliyetleri, talep ve siparişler göz önünde bulundurularak dinamik olan bu sürecin içerisinde söz konusu vardiyalar artırılabilecektir.
Kim Market (KIMMR): Şirketin mağaza sayısı 139’a ulaşmıştır.
Mia Teknoloji (MIATK): Elektrikli Bisiklet /Araç Paylaşım Sistemleri kapsamında yapılacak çalışmalar ve uygulamaların tanıtılması ve yaygınlaştırılması için MİA ve KUTEM (Gazi Üniversitesi Kent İçi Ulaşım Teknolojileri Erişebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi) arasında iş birliği protokolü imzalanmıştır. Amacın, ülkenin de içinde bulunduğu 2050 yılı net sıfır emisyon hedefine katkı sağlayarak, Mikromobilite istasyonlarının kurulumu ve araçlarının kullanımının yaygınlaştırılması, yenilikçi teknolojiler kullanılarak Elektronik Ödeme Sistemleri ile teknolojinin her alana ulaştırılması olarak belirtilmiştir.
Rodrigo Tekstil (RODRG): Şirketin Mustafa Kemal Atatürk prospekti ev 41/47 sayılı Mebel mağazası Bakü -AZERBAYCAN adresinde tadilat sonrası faaliyetine başlayacağı daha önce duyurulan yeni mağazası faaliyetine başlamıştır.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 69 milyar TL’lik (%13’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 335 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %3,26 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,17-%3,29 bandında hareketin ardından %3,19 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükseliş gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı