G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO34,79
GBP40,53
BIST10.218,58
GR. ALTIN2.454,89
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

46 bin yıllık mağaraların yıkılmasının faturası, ikramiye kesintisi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

46 bin yıllık mağaraların yıkılmasının faturası, ikramiye kesintisi! / Haberin Peşinde Urfa

Dünyanın en büyük demir madeni şirketlerinden Rio Tinto, mayıs ayında Avustralya’daki Juukan George bölgesinde, 46 bin yıl öncesinden insan kalıntılarına ev sahipliği yapan iki Aborjin mağarasını patlatmıştı. Büyük tepki çeken olay sonrası şirket, üç üst düzey yöneticinin ikramiyelerini kesme kararı aldı! Ancak bu isimler görevlerine devam edecek. 

Maden şirketi Rio Tinto, mayıs ayında Avustralya’da Aborjinlere ait bir bölgede, tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan iki mağarayı yanlışlıkla patlatmıştı. BBC’de yer alan habere göre,büyük tepki çeken bu olay sonrası dev şirket, üç üst düzey yöneticinin ikramiyelerini kesti.

Söz konusu mağaralar, 46 bin yıl öncesine dayanan insan yerleşimine ait kalıntılar içeriyordu. Şirket, Aborjinlerin itirazlarına rağmen Batı Avustralya’da yer alan Juukan George’da demir madeni çıkarma çalışmalarına devam ediyor.

GENEL MÜDÜR JACQUES 2,7 MİLYON POUND’DAN OLDU

Şirketin ikramiye kesme kararı, genel müdür Jean-Sebastien Jacques’a 2,7 milyon pounda mal oldu. Şirketin demir cevheri CEO’su Chris Salisbury ve kurumsal ilişkiler yöneticisi Simone Niven ise 500 bin pounddan fazla ikramiyeyi kaybetti. Üç üst düzey yönetici, maddi kayıp yaşasa da görevlerine devam edecek.

‘TEK BİR KİŞİNİN SORUMLULUĞU DEĞİL’

Rio Tinto Başkanı Simon Thompson yaptığı açıklamada, “Juukan’daki mağaraların yok edilmesinde tek bir kişinin ya da yapılan tek bir hatanın sorumlu olmadığı çok açık. Ancak bunun önlenmesi için neredeyse on yıl boyunca birçok fırsatı kaçırdık. Rio Tinto, temel değerlerinden biri olan yerel topluluklara ve onların mirasına saygı göstermede başarılı olamadı. Juukan’da yaşananların tekrarlanmaması için yeni önlemler alacağız. Ayrıca Puutu Kunti Kurrama ve Pinikura (PKKP) halklarının güvenini yeniden kazanmak için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

‘BU MAĞARALARIN ÖNEMİ KÜÇÜMSENEMEZ’

Yıkılan tarihi mağaralar, yaklaşık 75 milyon pound değerindeki sekiz milyon tonluk yüksek tenörlü demir cevherinin üzerinde yer alıyordu. Yapılan incelemelerde, mağaralardaki patlamanın şirketin kendi koyduğu kuralların dışına çıkılarak gerçekleştiği belirlendi. Ayrıca bölgenin geleneksel sahipleri olan PKKP halkıyla düzgün bir ilişki kurulamadığı tespit edildi.

PKKP temsilcisi John Ashburton, mağaraların yıkılmasıyla ilgili olarak, “Bizim için yıkıcı bir darbe oldu. Avustralya’da bu kadar eski olduğu bilinen bir avuç Aborjin mağarası var. Bunların önemi küçümsenemez. Halkımız, bu mağaraların yok edilmesinden dolayı derin üzüntü ve rahatsızlık duyuyor. Atalarımızın yanı sıra toprağımızla olan bağlantımızın kesilmesinden dolayı üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

46 bin yıllık mağaraların yıkılmasının faturası, ikramiye kesintisi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!