G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

10 bin liralık hasarın 3 bin lirası ödenecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

10 bin liralık hasarın 3 bin lirası ödenecek / Haberin Peşinde Urfa

SEDDK’nın hazırladığı değer kaybı hesaplama formülü sigorta sektöründe büyük tartışma yarattı. Formülün araç sahiplerini mağdur edeceği ifade edildi

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik kazalarında kusursuz olan araç sahiplerine ödenen tazminat tutarının hesaplanmasında kullanılacak yeni formül taslağını görüşe açtı. Değer kaybı hesaplama formülü adı verilen taslak düzenlemenin uygulanması halinde şirketlerin araç sahiplerine ödeyeceği tazminatın yaklaşık 3’te 1’e düşeceği ifade ediliyor.

Taslağı değerlendiren Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası Başkanı Mesut Cemil Boyner, formülün halkın yararı yerine şirketlerin çıkarı gözetilecek şekilde ayarlandığını savundu. SEDDK’nın görüşe açtığı taslak düzenlemenin Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına aykırılık teşkil ettiğini belirten Boyner, “Ali Kemal’i değiştirip Kemal Ali yapmışlar. Anayasa kararlarını hiçe saymışlar. Amaç şirketlerin kasasını doldurmak. Formül böyle çıkarsa yargıya gider yine iptal ettiririz” dedi.

Mesut Cemil Boyner

TAZMİNAT AZALACAK

Başkan Boyner, düzenleme yüzünden milyonlarca araç sahibinin kusuru olmadığı halde eskisine göre daha düşük tazminat almak zorunda kalacağını belirtirken, “Bu taslak formülle, kusursuz olduğu halde kaza sonucu aracının değeri düşen araç sahiplerine sigorta şirketlerinin ödeyeceği değer kaybı tazminatı tutarı düşürülmek isteniyor. Formülün hazırlanış amacı budur. Mevcut durumda, kaza öncesi aracının değeri örneğin 100 bin lira olup kaza sonrası 90 bin liraya düşen vatandaşa şirketler 10 bin lira tazminat ödeyip zararı gideriyor. Yeni düzenlemeyle ise 10 bin lira yerine 3 bin lira ödeyecekler. 7 bin lira sigorta şirketlerinin cebine kalacak. Vatandaş mağdur olacak” dedi.

“ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK”

TSB yetkilileri, taslak üzerinde henüz tartışma ve görüş alış verişinin devam ettiğini, halkın lehine bir düzenleme çıkarmaya çalıştıklarını söylediler. Üst düzey bir TSB yetkilisi, “Endişeye mahal verecek bir durum söz konusu değil. Tüm tarafların görüşleri ele alınarak düzenlemeye son şekli verilecek. Mevcut kazanımların geriye götürülmesini biz de istemeyiz. Tazminat ödemeleri marka ve modele göre değişkenlik göstereceği için şimdiden bir şey söylenemez” dedi.

10 bin liralık hasarın 3 bin lirası ödenecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!